...

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sosyoloji Topluluğu

“Engellilik ve Sosyoloji” Başlıklı Tematik Konferans Geçekleştirildi.
06/05/2024

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Sosyoloji Topluluğu tarafından organize edilen  “Engellilik ve Sosyoloji” başlıklı tematik konferans 2 Mayıs 20224 tarihinde 10.00-12.00 saatleri arasında NEVÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Konferans Salonu’nda düzenlendi. Konferansa Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Çetin, Sosyoloji bölümünden ve diğer bölümlerden öğretim üyeleri, lisansüstü ve lisans düzeyinde öğrenciler yoğun katılım sağladı.

Etkinlik, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Sosyoloji Topluluğu Başkanı Tutku Mercan’ın sunumuyla başladı. Sosyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Çağdaş Ümit Yazgan, biyolojik farklılıklarından dolayı toplumsal alanda sosyal, ekonomik, mekânsal düzeyde birçok zorlukla karşılaşan engellilerin dünyasının kapılarını aralayabilmek ve bu zorlukların aşılmasında sosyologların neler yapabileceğinin ipuçlarına ulaşmak için konferansın düzenlendiğini belirtti.

İlk konuşmacı İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Öğretim üyesi Doç. Dr. Hamza Kurtkapan, engellilik ile ilgili sosyolojik nitelikte kavramsal ve kuramsal bir çerçeve çizdikten sonra Türkiye’de engelliler ile ilgili temel istatistiki verileri paylaştı. Doç. Dr. Kurtkapan, engelli istihdamı, engelli yoksulluğu, engelli bireylerin eğitim kurumlarında ve aile içi iletişim süreçlerinde karşılaştıkları sorunlar hakkında bilgiler verdi. Belirtilen sorunların sosyologların aktif bir şekilde rol aldığı ve sosyal modelin benimsendiği sosyal politikalar ve uygulamalar aracılığıyla hafifleyeceğini vurguladı.

İkinci konuşmacı İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğr. Gör. Gamze Ertürk Uzunoğlu, engellilere yönelik uygulamalarda medikal süreçlerin önemine değinerek medikal süreçlerin sosyologların yer aldığı uygulamalarla desteklenmesinin daha verimli sonuçlar üreteceğini belirtti.

 Üçüncü konuşmacı İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Öğr. Gör. Şeyma Coşkun, serbest zamanın etkili ve verimli kullanılmasının engellilerde yaşam memnuniyeti, mutluluk ve yaşam kalitesi gibi göstergeleri derinden etkilediğini belirterek kurumsal düzeyde sunulan serbest zaman aktivitelerinde sosyologların oynayacağı rollerden söz etti.

Konferansın son bölümünde Doç. Dr. Hamza Kurtkapan, engellilere yönelik araştırma ve uygulamalarda akademik ve kurumsal düzeyde sosyoloji biliminin ve sosyologların rollerine yönelik somut politika önerilerini sıraladı. Akademik düzeyde teorik yaklaşımların, engellilik sosyolojisi dersinin, metodolojik becerilerin önemine değinildi ve engellilere yönelik tez ve projelerin arttırılması gerektiği vurgulandı. Doç. Dr. Kurtkapan, kurumsal düzeyde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı faaliyetleri kapsamında; yerel yönetimler düzeyinde belediyelerin ve muhtarlıkların faaliyetleri kapsamında engellilere yönelik hizmetlerde sosyologların ne gibi işlevleri karşılayabileceğini belirterek sosyolog istihdamının artırılması gerektiğini belirtti. Bu bölümde dinleyicilerin yoğun biçimde yöneltilen sorularına katılımcılar yanıt verdiler.

Konferans sunumları gerçekleştikten sonra Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Çetin Doç. Dr. Hamza Kurtkapan’a, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Yavuzer Öğr. Gör. Gamze Ertürk Uzunoğlu’na, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hulusi Yılmaz Şeyma Coşkun’a teşekkür belgelerini takdim ettiler. Toplu fotoğraf çekiminden sonra konferans sona erdi.